Ingrediencie
2 lyžice olivového oleja plus olej na pokvapkanie • 2 strúčiky jemne pretlačeného cesnaku • 400 g paradajkového pretlaku v konzerve • malá hrsť lístkov bazalky • 350 g kvalitnej pšeničnej múky • 7 g sušeného droždia • 1 lyžica hrubej múky alebo jemnej krupice • 1 čajová lyžička soli • 275 ml vlažnej vody • • TIPY NA OBLOHU • syr neobsahujúci mlieko / ananás / bazalka / špenát / huby / slanina / paprika
Postup (doba prípravy cca 50 - 60 minút)
- POSTUP NA PRÍPRAVU OMÁČKY NA PIZZU
- Na panvici rozohrejeme olej a opekáme na ňom po dobu niekoľkých sekúnd.
- Pridáme paradajkový pretlak, ochutíme a povaríme 5 minút, kým omáčka nezhustne.
- POSTUP NA PRÍPRAVU CESTA
- Múku dáme do misky ručného mixéra (alebo miesiče cesta s príslušným nadstavcom).
- Pridáme čajovú lyžičku soli, ktorú nasypeme k okraji misky a droždie nasypeme na druhú stranu.
- Pridáme 275 ml vlažnej vody a miešame na pomalom chode, kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Cesto vložíme do ľahko vymastenej misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom miestne kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
- Rúru predhrejeme na 220 °C.
- Cesto niekoľko minút premiesime, potom ho rozdelíme na polovicu a každú polovicu rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
- Obe placky prenesieme na plech na pečenie posypaný hrubou múkou alebo krupicou.
- Paradajkový pretlak rozdelíme na obe pizze a rozotrieme ho až skoro po okraj.
- Na pizzu poukladáme oblohu a trochu ju pokvapkáme olejom.
- Pečieme 15–20 minút alebo kým nie je cesto prepečené.